Președintele PDM a declarat într-un interviu pentru Tribuna că ”Tkaciuk ar fi bine să rămînă în PCRM, să mai facă revoluții de catifea ca cea de la sfîrșitul anului trecut și să-și continue influența nocivă asupra lui Voronin, asta ar diminua considerabil scorul PCRM în alegeri. Din Parlament e foarte bine că a plecat, activitatea lui ca deputat s-a limitat doar la a crea tensiuni în plen”.
T.: Dle. Lupu, se apropie alegerile parlamentare și parcă scena politică e tot mai tensionată, avem mișcări în partide și acțiunile populiste se înmulțesc. Credeți că vom avea mișcări radicale pe scena politică pînă la alegerile din toamnă?
M.L.: Apropierea alegerilor probabil că face ca tensiunile din interiorul unor partide să creeze anumite mișcări, dar asta nu e un proces neobișnuit, depinde ce finalitate va avea. Astfel de mișcări înainte de alegeri ar putea chiar să creeze schimbări radicale ale configurației politice actuale și atunci deja vorbim de lucruri mai complicate. Trebuie sa înțelegeți că dincolo de anumite discuții care pot să apară în partide, tensiunile sînt create și de unii care poate au aflat că nu vor fi pe liste sau intuiesc că s-ar putea întîmpla asta și atunci ei încearcă diferite forme de presiune asupra conducerii partidului, am mai văzut asta și în trecut, înainte de alegeri.
T. : Cu siguranță în PCRM nu asta e problema…
M.L.: De ce nu? Și la ei sunt deputați care nu se vor mai regăsi poate pe listă. Eu nu mă refer acum la plecarea lui Mark Tkaciuk din Parlament, la el motivele cred că au fost altele. Dar se vede foarte clar că în PCRM este un clocot puternic în acest moment și e mare lucru dacă acest partid va ajunge în alegeri așa cum este acum.
T.: Credeți că vor mai fi plecări?
M.L.: Eu vă spun doar ceea ce putem constata cu toții la ora actuală. Nu știu cum va evolua situația de acolo, depinde de cum o va gestiona conducerea partidului.
T.: Dle. Lupu, credeți că plecarea lui Mark Tkaciuk are legătura cu ultimele declarații cu tentă pro-europeană ale lui Voronin?
M.L.: Nu cred, eu sunt sigur că Tkaciuk înțelege bine că declarațiile lui Voronin sunt doar declarațiile unui om care s-a bosumflat pe Rusia și încearcă să le arate celor care l-au criticat că el poate schimba direcția, dacă se supără. Este un șantaj pe care Voronin îl face la adresa Rusiei. Voronin tot timpul a știut că Uniunea Vamala nu există, cu toate astea a promovat-o intens în rîndul electoratului. El știe la fel de bine care sînt avantajele relației cu UE, doar singur spunea asta în urma cu cîțiva ani. Eu cred că știe în continuare cît e de importantă relația noastră cu Rusia, dar vrea acum să-i pedepsească puțin pe ruși pentru că au transmis mesaje critice la adresa lui și a PCRM.
T.: Totuși, de ce credeți că a plecat Mark Tkaciuk?
M.L.: În primul rînd aș constata că el nu a plecat din PCRM, ci din Parlament. Deci, deocamdată, plecarea lui arată mai mult a șmecherie sau șantaj în adresa lui Voronin. Vom vedea ce va face mai departe și vom înțelege cu toții ce a fost în spatele acestei plecări. Eu nu vreau să mă lansez în speculații, timpul o să lămurească lucrurile. Personal, cred ca Tkaciuk ar fi bine să rămînă în PCRM, să mai facă revoluții de catifea ca cea de la sfîrșitul anului trecut și să-și continue influența nocivă asupra lui Voronin, asta ar diminua considerabil scorul PCRM în alegeri. Din Parlament e foarte bine că a plecat, activitatea lui ca deputat s-a limitat doar la a crea tensiuni în plen.
T.: Mass-media a dezvăluit lucruri îngrijorătoare, că plecarea lui ar avea legătura un o organizație extremistă, care ar urma să provoace acțiuni de destabilizare pînă în alegeri…
M.L.: Despre faptul că PCRM are un astfel de satelit extremist se vorbește de mult timp. Că Mark Tkaciuk este un anarhist, știm cu toții. Deci pot fi posibile aceste scenarii. Însă sînt sigur că daca vor fi astfel de încercări, vor primi un răspuns foarte ferm din partea instituțiilor statului. Eu prefer să nu cred astfel de scenarii, îmi vine greu să cred că Tkaciuk și-a propus să se sinucidă înaintea alegerilor. De aceea vă spuneam că aș prefera să nu ne grăbim cu speculațiile.
T.: Un analist spunea ca plecarea lui Tkaciuk este victoria lui Plahotniuc. Este așa?
M.L.: Dacă analistul la care vă referiți este individul acela care a slujit pe la mai multe partide, iar acum îi slujește pe Țopi, vă rog să nu-mi cereți să comentez prostiile lui. El își face doar numărul pentru care este angajat. Deja ne-am obișnuit că orice se întîmplă să fie pus pe seama lui Vlad Plahotniuc. Dar cred că daca el ar fi avut o influență în plecarea lui Tkaciuk, asta i-ar fi atras multa imagine pozitivă. Așa că domnul așa-zis analist a dat-o în bara și de data asta. Dar haideți să discutam lucruri mai serioase.
T.: Ceea ce se întîmplă în PCRM ajută Coaliția Pro Europeană?
M.L.: Ajută Moldova. PCRM este un partid care nu ar trebui să depășească 15 la suta, în mod normal. Scorul pe care îl are acest partid la moment este dat de faptul că au monopolizat pe nedrept electoratul de stînga. Au făcut-o prin minciună și manipulare. Dar vine momentul cînd oamenii înțeleg asta, încep să se producă anumite clarificări și pe stînga, să se dezvolte proiecte alternative, partidele de stînga să se poziționeze mai clar, iar electoratul de stînga sînt sigur că va ieși în acest an din captivitatea comuniștilor.
T.: Pentru un partid care a fost la guvernare e greu să găsească mesaje pentru electoratul de stînga, care este cel mai nemulțumit de nivelul de trai?
M.L.: Eu cred că dacă le vom vorbi oamenilor sincer și vom demonta minciunile comuniștilor, vom reuși. Așa cum a fost guvernarea noastră, cu perioade cam lungi de instabilitate politică, tot a avut rezultate incomparabil mai bune decît a avut guvernarea comunistă. În primul rînd, Moldova nu mai este o țară izolată, azi oamenii pot circula liber în Europa, primim sprijin din toate direcțiile, în timp ce în 2009 nimeni din exterior nu discuta cu noi. Sigur că nivelul de trai este mult sub ceea ce așteaptă oamenii și sunt conștient de asta. Noi trebuie să recunoaștem că din cauza crizelor politice am pierdut timp prețios, am trecut prin două crize importante: una a fost imposibilitatea de a alege șeful statului, din cauza încăpățînării PCRM și a doua a fost provocată pe interiorul fostei AIE, iar aici este vina noastră. Este bine însă că din aceste crize am învățat multe lucruri importante, iar astăzi iată că avem o Coaliție stabilă, cu metode total diferite de lucru, cu o comunicare mult mai bună. Pot să spun ca ceea ce s-a întîmplat în AIE pînă la urmă a avut și un efect bun, ne-a învățat cum nu trebuie să fie o coaliție. Și azi am folosit aceste învățăminte și iată că nu mai avem conflicte interminabile, certuri, lupte de orgolii și alte astfel de lucruri nocive. Cred că am avut nevoie de un timp să învățăm să lucram împreună. Sînt sigur că și PCRM, dacă ar fi fost în situația să guverneze în coaliție, ar fi trecut prin astfel de crize, poate mult mai grave.
T.: În ultima perioadă auzim tot mai des mesaje din partea fruntașilor PDM, că guvernarea trebuie să se întoarcă la agenda internă. Este un mesaj electoral?
M.L.: Este o situație care vine natural din încheierea unor etape. Știm cu toții că partidele de la guvernare și-au pus anumite scopuri ambițioase, la care s-a muncit enorm, este vorba de liberalizarea vizelor și de semnarea Acordului de Asociere. Asta nu înseamnă că agenda internă a fost abandonată în acesta perioadă. Mesajul pe care noi îl transmitem este acela că următorul obiectiv legat de UE este unul îndepărtat și că pînă să-l atingem trebuie să rezolvăm problemele din țară, să fim sinceri cu oamenii și să nu le povestim exagerat de mult despre aderarea la UE cînd știm că Moldova, așa cum este acum, nu are nici o șansă. Tocmai de aceea trebuie că acum să ne concentram doar pe agenda internă, să rezolvăm problemele oamenilor, să ducem țara spre standardele țărilor din UE și apoi să ieșim în fața oamenilor cu mesaje despre aderarea la UE. Mergeți în teritoriu și vedeți fețele oamenilor cînd le vorbim despre aderarea la UE, ne privesc cu multă neîncredere deocamdată, pentru că ei așteaptă mai întîi să trăiască mai bine la ei acasă.
T.: Dar aderarea la UE le-ar putea aduce bunăstarea dorită….
M.L.: Pînă la aderarea la UE trebuie să le aducem noi bunăstarea dorită. Ca să ajungem aproape de nivelul țărilor europene avem multe lucruri de făcut pe interior. De aceea, eu consider că a le vorbi exagerat de mult acum oamenilor despre aderarea la UE este greșit. Noi și acum, dar și după alegeri vom insista ca prioritatea guvernării să fie agenda internă.
T.: Poate o guvernare de stînga ar fi mai potrivită pentru un astfel de obiectiv…
M.L.: Ar fi foarte bine ca în Moldova să avem o guvernare de stînga, dar nu o stîngă comunisto-capitalistă, după modelul PCRM, ci o stîngă democratică reală, care să gestioneze eficient agenda socială. La fel de bine o poate face însă și o guvernarea mixtă, în care întră atît partide de dreapta, cît și de stînga.
T.: De ce PDM nu acceptă ideea blocului electoral?
M.L.: Că să se spună că nu accepți ceva, trebuie să existe o propunere. Noi nu am discutat acest subiect, nimeni nu și-a exprimat o astfel de dorință. De altfel, nu PDM a dat mesajul ca nu e de acord cu blocul, ci colegii noștri din PLDM au anunțat în mod categoric acest lucru. Probabil însă că dînșii țin foarte mult să meargă singuri în alegeri și au dorit să puncteze în acest fel decizia lor categorică, tocmai pentru a nu exista alte discuții pe această temă. Iar noi respectăm decizia lor și suntem de acord cu ea.
T: Premierul Leancă nu era atît de categoric însă. El zicea că se va discuta în Coaliție subiectul…
M.L.: Cu cît mai multe opinii, cu atît mai bine. Și la noi pot fi unii colegi care ar putea considera utilă participarea într-un bloc electoral. Orice opinie trebuie respectată și analizată, așa e normal și benefic. Dacă vor exista propuneri pe această temă, le vom discuta. La moment însă, PDM a făcut toate pregătirile pentru a merge singur în alegeri și avem toate condițiile să obținem un rezultat bun așa.
T.: Cînd veți anunța lista cu candidații PDM?
M.L.: Avem timp să o facem. Noi avem criterii foarte clare, nu va fi un proces complicat, așa că nu avem motive să ne grăbim. Prioritățile acum trebuie să fie legate de activitatea la Guvern și Parlament, mai este timp pînă la campania electorala.
T.: Vă mulțumim!
http://tribuna.md/2014/05/26/interviu-marian-lupu-%e2%80%9eelectoratul-de-stinga-sint-sigur-ca-va-iesi-in-acest-an-din-captivitatea-comunistilor%e2%80%9d/
Aici trebuie de mentionat faptul ca PCRM se descrediteaza si cade considerabil in fata cetatenilor , pe cind accentul PDM asupra solutionarii problemelor cetatenilor ceea ce intereseaza oamenii la propriu .
Dapoi dupa atita manipulare si minciuna, atita circ si batut la tobe, oamenii s-au saturat de comunisti, in ultimul an au facut doar show si spectacole ieftine, pe cind oamenii asteapta rezultate concrete.
Dlui N. Timofti, Președintele Republicii Moldova
Dlui I. Corman, Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Dlui I. Leancă, Prim-ministru al Republicii Moldova
Dlui C. Gurin, Procuror General al Republicii Moldova
Dlui M. Balan, Director SIS
Dlui V.Chetraru, Director CNA
Dlui I.Sula, Director ANSA
Ambasadorilor Misiunilor Diplomatice acreditati în R.Moldova
Reprezentanților Instituțiilor mass-media din R.Moldova
Stimați demnitari și reprezentanți ai mass-media,
Venim cu o petiție din partea mai multor producători și exportatori de fructe și legume din raioanele de nord ale țării pentru a vă aduce la cunoștință situația de facto, ascunsă în procesul de întocmire a pachetului de documente pentru producția agricolă predestinată exportului. Este cunoscut faptul și se vorbește deschis între exportatori despre ilegalitățile și fărădelegile mai multor funcționari de stat, care ne oferă „protecție” pentru buna desfășurare a activității, impunîndu-ne fraudulos și taxe ilegale. Nu suntem de acord cu astfel de practici, însă nimeni nu se împotrivește sistemului pentu a nu-i fi sistată activitatea; și, deoarece suntem în prag electoral, aceste ilegalități pot fi trecute cu vederea, iar făptașii-nepedepsiți. Activăm într-o situație paradoxală, ajunsă la nivel critic: statul întîmpină grave dificultăți din cauza embargoului impus de către Rusia, oferind ajutoare producătorilor, pe de o parte. Dar, pe de altă parte, în contextul greutăților pe care le întîmpinăm, noi, producătorii, mai admitem poate greșeli în procesul documentării, iar pentru aceasta suntem abordați în mod obraznic de către funcționari corupți, fiind taxați cu sume care deseori depășesc ajutorul oferit de stat.
La perfectarea pachetului de documente pentru întocmirea exportului este necesar de a face mai multe verificări într-o perioadă cît mai scurtă de timp, deoarece producția este ușor alterabilă. Pentru a nu fi împiedicați intenționat în acest proces, pînă la începutul acestui sezon eram taxați doar de către Comisarii raionali de poliție și de către Șefii subdiviziunilor teritoriale ale ANSA. Acum însă, începînd cu acest an, a apărut o „taxă” nouă –bani pentru CNA, care inițial erau colectați tot de aceiași comisari ori șefi ai ANSA din teritoriu. Dar, de la o vreme încoace, după ce mai mulți dintre noi ne-am pomenit figuranți ai dosarelor penale fabricate și ținute la control de către Șeful secției Misiuni Speciale a CNA Ilie Botnari prin complicitate cu subalternul său Adrian Roșca și a procurorilor anticorupție, situația pentru noi s-a agravat și a devenit insuportabilă. La moment suntem impuși de acești indivizi să efectuăm exportul doar prin firmele controlate de către ei, firme care îi aparțin lui Vitalie Navroțchi din or. Briceni. În caz contrar, nici un organ al statului nu ne eliberează certificatele necesare pentru export, fiindu-le frică de răfuială juridică din partea acestora. Fenomenul e de mare amploare: chiar cei care sunt chemați prin lege să contracareze și să lupte cu actele de corupție sunt implicați în scheme banditești caracteristice anilor ~90.
Cunoaștem foarte bine prevederile ce se conțin în Legea Nr. 190, Cu privire la petiționare, dar, spre regret, ne este frică să ne divulgăm identitatea, pentru că toți trăim realitatea dosarelor intentate la comandă și intimidarea prin inițierea procedurilor procesual-penale, care au drept scop final reducerea la tăcere a celor care se încumetă să dezvăluie acțiunile ilegale comise de reprezentanții CNA.
În speranța că veți examina conținutul acestei adresări și veți lua atitudine prin demararea unei anchete care să distrugă acest cerc vicios, stabilind proceduri și condiții echitabile de activitate, bazate pe norme legale,
Vă mulțumim anticipat!